Kariomitozo, co za pasja: najlepsze w Mediolanie (i jak przygotować je w domu)
Jest to typowy rzymski deser, który stał się prawdziwą obsesją w całych Włoszech. Nazywany również „er santo maritozzo”, był to tradycyjnie jedyny grzech obżarstwa dozwolony nawet w okresie Wielkiego Postu.
Pyszne i z dodatkiem świeżo ubitej śmietany. Maritozzo to słodycze, które zwykle towarzyszą śniadaniu Rzymian (i nie tylko). Powinno się je spożywać także w okresie Wielkiego Postu, ponieważ kiedyś, jak się wydaje, był to jedyny „grzech łakomstwa” dozwolony nawet w tym okresie. W rzeczywistości nazywano go „er santo maritozzo”. Jeśli chodzi o nazwy, pochodzenie tego terminu jest również bardzo szczególne. Giggi Zanazzo w swojej książce Usi, costumi e pregiudizi del popolo di Roma (Zwyczaje, obyczaje i uprzedzenia mieszkańców Rzymu) wspomina, że tradycyjnie pierwszego marca mężczyźni wręczali swoim przyszłym pannom młodym tort w kształcie brioszki z pierścionkiem zaręczynowym w środku. Stąd „maritozzo”.
Wybraliśmy kilka cukierni w Mediolanie, w których można spróbować najlepszych z nich.
- Sekret cukierni Gelsomina
Główne elementy, które wyróżniają maritozzo, to przede wszystkim wybór surowców, dbałość o czas dojrzewania i sposób napełniania. Sekret Maritozzo z Gelsominy tkwi w pirlaturze (ostatnim etapie wyrabiania ciasta), która nadaje mu inny kształt niż tradycyjne rzymskie ciasta: są bardziej okrągłe, a nadzienie jest bogatsze, co sprawia, że ciasto jest jeszcze smaczniejsze i bardziej zachęcające. W Gelsomina’s można znaleźć maritozzi w różnych smakach, od najbardziej popularnych wersji – klasycznej i pistacjowej – po te z własnym kremem budyniowym. Ponadto, co miesiąc maritozzo oferowane jest w bardziej „odważnych” wersjach: od karmelu i dżemu malinowego do marron glacé, od gruszki i czekolady do mango lub tiramisu.
- Wersja zrewidowana przez Iginio Massari
Maritozzo odświeżone przez Iginio Massari Alta Pasticceria składa się z miękkiego ciasta brioszowego, któremu nadano kulisty kształt, naturalnie wyrośniętego i precyzyjnie wypieczonego. W środku znajduje się serce z kremu, który jest oferowany w kolorach zabaglione, ciemnej czekolady, orzechów laskowych, pistacji i kremu. Na zakończenie maritozzo podaje się świeżą śmietankę i tabliczkę z ciemnej czekolady z podpisem mistrza. Każdy wariant jest następnie uzupełniany o charakterystyczny element, taki jak posypka z kakao, orzechów laskowych lub pistacji.
- Gattullo i dzikie truskawki
Już tradycyjne maritozzo z kremem + bitą śmietaną zostało tutaj wzbogacone o świeże dzikie truskawki. Jest to najpopularniejszy i najlepiej sprzedający się z nich wszystkich. Istnieje jednak wiele wariantów: maritozzo z kremem i malinami, z kremem i truskawkami, z kremem i pistacjami, z kremem i gianduią, a na koniec z kremem chantilly. No i oczywiście tabliczka czekolady z nazwą cukierni.
Przepis na wykonanie maritozzi w domu
Od razu uprzedzamy: jest to przepis o średnim stopniu trudności i dość wymagający, zwłaszcza ze względu na czas wyrastania ciasta.
Składniki na 6 maritozzi:
Drożdże 50 g mąki; 50 ml wody; 5 g drożdży piwnych; 1 łyżeczka cukru
Ciasto: 200 g mąki manitoba; 20 ml mleka; 50 g cukru; 40 ml oleju z nasion; 1 żółtko
skórka z jednej pomarańczy. Do tego jedno żółtko z łyżką mleka do posmarowania.
Na koniec należy dodać 200 ml bitej śmietany.
Krok 1: Zacznijmy od drożdży. Rozpuść drożdże piwowarskie w wodzie, cukrze i mące, a następnie pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
W misce połącz jajko, cukier, mleko, olej i mąkę. Następnie dodaj drożdże i skórkę pomarańczową. Wyrabiaj ciasto ręcznie, aż uzyska miękką i elastyczną konsystencję. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na co najmniej 4 godziny w ciepłym miejscu. Podziel ciasto na bochenki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 50 minut. Posmaruj je żółtkiem i mlekiem, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180° na około 15/20 minut.
Gdy będą już zimne, wypełnij je bitą śmietaną lub według własnego uznania, wzorując się na najlepszych mediolańskich cukierniach.